Pages

Tuesday, 15 November 2016

Penantian UiTM yang panjang

Diploma Penulisan Artistik ? ok firstly, assalamualaikum semua πŸ˜„ ok ok ok, berbalik pada tajuk di atas! actually, aku tak pernah taupun  kewujudan course ni . first timee tahu pun masa buat "selangkah ke uitm" tu. tu pun parent aku yang suruh pilih course tuπŸ˜‘ tu pun masa nak apply upu tu, aku letak sbg pilihan terakhir πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ waktu tu abi kata try lah apply this course 😌 sbb tu aku letak sebagai pilihan terakhir . haa gituuuu πŸ˜…πŸ˜†πŸ˜† kenapa aku letak ? sbb time tu taktau course dia mcm mana .. kerja apa... orang kata , taktau skop bidang tu lagu mana ☺️ lepas dah buat "research" berminggu2 maka, kita pun JATUH CINTA dgn course ni. butttttt, its too late!!! sbb..... aku tak dpt kemasukan upu untuk first intake tu, dan waktu tu mmg redha yg teramat sgt πŸ˜”πŸ˜“πŸ’” and masa tu semangat nak sambung belajar mmg dah nyawa2 ikan dah .... sbb masa tu member2 semua da sambung study ke UM,UIA,UKM,UiTM, Politeknik, Kolej komuniti...haihh semua lah dah sambung study. 

aku pun fikir bnyk2,tekad betul2.. nak tunggu second intake UiTM atau masuk je IPTS : waktu tu aku dapat KPTM KL dpt course corporate communication dgn MSU, course Foundation in MULTIMEDIA . tapii, semua tawaran ni aku TOLAK ! sbb bagi aku kenapa perlu giveup sebelum sampai ke "medan perang"?  betul takkkk ??? WALAUPUN COURSE YANG DITAWARKAN SEMUANYA ADALAH MY FAVOURITE COURSES. 😌  lps dah tolak tu, aku pun duduk rumah senyap2 πŸ˜ŒπŸ‘€ aku fikir panjang, mungkin ALLAH suruh aku berbakti to my umi , my abi dulu sementara nakmasuk universiti nanti . yaaa for them !!! my parent ! redha ALLAH terletak pada redha mereka.
yaa walaupun biasalah kadang2 buat salah... but its okayyy πŸ˜‰ tu asam garam dlm kehidupann ...ewaahhh kau ni sofia πŸ˜…

ok kita teruskan! btw, aku lupa nak gitauuu, aku dpt masuk form6. tapi aku masuk kejapp je sbb my parent tak bagi  ambik form6. so aku masuk dalam 3 minggu cemtu je...

pernah juga member pandang rendah sbb aku tak sambung belajar lagi. mmg tak dinafikan aku ni jenis memilih sikit . but well, tak salah kita memilih selagi ada peluang kann πŸ˜‰πŸ˜‰ boleh je aku masuk kolej swasta sebab abi aku pun kadang2 membebel sbb dia mybe takut anak dia ni taknak sambung belajar sampai abi cakap abi sanggup tanggung pengajian aku klu aku masuk ipts nanti. well, wlupun abi mampu nak tnggung tapi aku still keras kepala nk masuk IPTA.  yelahh boleh ringankan beban di bahu juga kan 😌 so tunggu punya tunggu, aku decide nak masuk tahfiz kejappp... dalam sebulan lebih cemtu.. mana tahu dgn berkat hafaz quran , Allah beri peluang kann.. actually plan nak masuk tahfiz tu 3 bulan tapi atas sebab trtentu, terpaksa keluar awal... ( sakit teruk masa tu 😌😌) sampai la aku dapat interview uitm kos ni..  24 SEPTEMBER 2016 ... Aku ingat lagi tarikh interview πŸ˜‚lepas tu interviewer tu ckp keputusan nanti keluar bulan 11 tau. aku pun ok . balik rumah. teruskan kehidupan macam biasa ☺️ hari berganti hari sampailah hari keputusan keluar ( 3 NOVEMBER 2016 JAM 12 TGHARI) 


Actually, aku serious taktau tarikh tu keputusan uitm keluar. tahu pun sbb member aku, Alifah Ilyana yg sama2 kitorg tunggu uitm second intake ni whatsapp aku dalam pukul 12 lebih . dia tanya aku dapat tak uitm. aku reply lah ... "ehh dah keluar ke? 😱 " dia kata dah. baru je keluar. terus berdesup aku lari bukak lappy check keputusan dekat portal kemasukan pelajar . check laa dgn semangatnya... sebelum klik "semak" tu mmg istighfar, doa banyak2. then klik! 


dan inilah keputusannya ☺️


lps tu melompat2 aku lepas tengok result and terus sujud syukur. cakap dalam hati. alhamdulillah ya ALLAH atas nikmatmu ini. 

itu saja... buat post kali ini. see you guys in my next post ! insyaALLAH !!



No comments: